OKULLAR AÇILDI HASTALIKLAR BAŞLADI

Okul çocuklarında sık karşılaşılan enfeksiyonlar

Dr. Selma Aydın

3/11/20232 min read

boy in green sweater writing on white paper
boy in green sweater writing on white paper

OkullarIar çocuklar için hem eğitim hem de sosyalleşme alanlarıdır. Okulların eğitime devam ettiği dönemler enfeksiyonların da sık görüldüğü mevsimlerdir. Ayrıca toplu yaşam alanları olduğu için enfeksiyon görülme sıklığı daha da artmaktadır. Bir çok aile okulların başlaması ile enfeksiyon korkusunu yaşamaktadır.

Okul öncesinde yapılan aşılar ile birçok ağır hastalıktan çocuklarımızı korumaktayız. Diğer tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları için de korunma ve iyi bir bağışıklık sistemi önem kazanıyor.

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için neler yapabiliriz?

·        Öncelikle yeterli ve dengeli beslenme

·        Yeterli miktarda sıvı tüketimi

·        Düzenli ve kaliteli uyku

·        Sigara dumanına maruz kalmamalı

·        Mevsimine uygun giysiler giyme

·        Düzenli spor yapma

Bağışıklık destekleyici olarak kullanılan birçok vitamin ve bitkisel kaynaklı ürün var ancak bunlara çocuğun ihtiyacı olup olmadığına çocuk doktoru karar vermelidir.

Okul çağı çocuklarda en sık görülen enfeksiyonlar ;

Soğuk algınlığı (nezle): Hafif seyirli bir hastalıktır. Burun akıntısı, hapşırık ve seyrek öksürükle hafif ateş görülür. Kısa sürede kendiliğinden iyileşir, özel bir tedavisi yoktur.

Grip: İnfluenza virüslerinin neden olduğu genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ile seyreden burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve öksürüğün eşlik ettiği aşırı halsizlik yapan daha ağır bir hastalık tablosudur. Özgün bir ilaç tedavisi yoktur.

Faranjit/ Tonsillit: Çoğunlukla virüsler etken olmakla birlikte bakteri kaynaklı da olabilir. Boğaz ağrısı, ateş, yutma güçlüğü, bazen kas eklem ağrısı görülebilir. Özellikle A grubu beta hemolitik streptokok tespit edilen hastaların mutlaka yeterli süre antibiyotik tedavisi alması gerekir. Doğru ve yeterli tedavi edilmeyen hastalarda kalp, böbrek ve eklemlerde hasar gelişebilir.

Bronşit ve Bronşiolit: Küçük hava yollarının ( bronş veya bronşiol ) enfeksiyonudur. Genellikle öksürük, balgam, hırıltı, ateş, görülür. Tablo ağır ise göğüs ağrısı , nefes almada güçlük görülebilir. Çoğunlukla viral kaynaklıdır. Özgün bir tedavisi yoktur. Pediatrist kontrolünde belirtileri rahatlatmaya yönelik tedavi verilebilir.

Otit ( kulak iltihabı ): Sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra gelişir. Kulak ağrısı, ateş ve işitme azlığı ile kendini gösterir. Viral ya da bakteriyel kaynaklı olabilir. Pediatrist tarafından tedavi ve takibi düzenlenmelidir.

Gastroenterit ( barsak enfeksiyonu ): Dışkılama sıklığının artması ve dışkının sulu bir hal alması ana belirtidir. Ateş bulantı görülebilir. Ağız yolu ile alınan yiyecek ve içeceklerden geçen virüs bakteri ve parazitlerin hastalığıdır. Sıvı kaybı giderilmeli ve ağızdan beslenmenin devamı sağlanmalıdır. Pediatrist muayeneye göre damardan sıvı takviyesi de başlayabilir.